EFT

Emotional Freedom Techniques (EFT) is een zeer krachtige en effectieve manier om psychische en de hiermee samenhangende lichamelijke klachten te behandelen. EFT kan snel en pijnloos verlichting geven bij veel klachten zoals angst, fobie, trauma, stress, rouwverwerking, pijn en vermoeidheid. De werking van EFT sluit naadloos aan bij de laatste inzichten uit de neuro-psycho-immunologie, energetische psychologie en de eeuwenoude Chinese geneeskennis (o.a. acupunctuur en acupressuur).
Wanneer je last hebt van een ongewenste, beperkende emotie kun je wel bewust je gevoelens proberen te sturen, maar dit mondt meestal uit in een innerlijke strijd. Je emotionele brein, waar ook een belangrijk deel van je onderbewuste zetelt, reageert namelijk veel sneller op indrukken van buitenaf dan je bewuste, rationele brein (verstand). Bewust wil je niet zo schrikken van iets waarvan je weet dat het geen bedreiging is, maar onbewust zit er wel een ingesleten reactiepatroon waardoor het in je hele lichaam voelt alsof het wel bedreigend is. De strijd tussen verstand en gevoel die hierop volgt, kost meestal veel energie en kan je gevoel van eigenwaarde behoorlijk onderuit halen. De reden waarom veel verbaal gerichte therapie├źn slechts een beperkt effect hebben en vaak veel tijd in beslag nemen, is omdat ze direct invloed op het bewuste denken uitoefenen en via het denkvermogen naar de emotie willen gaan.

EFT werkt direct op de emotie. Terwijl je bewust je aandacht richt op een emotioneel probleem, klop je met je vingers op de energiebanen (meridianen) van je lichaam waardoor vastzittende energie weer normaal kan gaan stromen. Door herhaaldelijk de EFT procedure op alle aspecten van emotionele problemen te doen,kun je oude pijn sneller verwerken en werkelijk vrij worden van deze emoties. Zo kun je met EFT negatieve gedrag-en denkpatronen doorbreken. Er ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten en meer gevoel van vrijheid.